Dla energicznej pary

architekt wnętrz poznań

Dla energicznej pary

architekt wnętrz poznań
architekt wnętrz poznań - ma.terio INTERIORS
architekt wnętrz poznań - ma.terio INTERIORS
architekt wnętrz poznań - ma.terio INTERIORS
architekt wnętrz poznań - ma.terio INTERIORS

MIESZKANIE  |  WINIARY-POZNAŃ
PROJEKTOWANA POWIERZCHNIA 50 m2
ROK 2017


architekt wnętrz: Agnieszka Mazur
zdjęcia: Agnieszka Mazur

Lokal mieszkalny na Winiarach został nabyty w kiepskim stanie. Konieczny był więc gruntowny remont. Inwestorzy to para młodych ludzi. Marzyli o tym, by w końcu zamieszkać na swoim. Nowocześnie i przytulnie urządzone cztery ściany oraz zmieszczenie się z całym przedsięwzięciem w założonym budżecie stanowiły główny cel. Takie wyzwania nigdy nie są łatwe. Zanim na dobre ruszyły prace nad projektem wnętrz, konieczne było przemyślenie zakresu prac remontowych. Aby nie generować dodatkowych kosztów, zarówno rozmieszczenie ścian, jak też wszystkie instalacje pozostały w stanie nienaruszonym. Architekt wnętrz skupił się przede wszystkim na funkcjonalnym rozplanowaniu wyposażenia i dopasowaniu układu do istniejących gniazd, włączników oraz punktów wodno-kanalizacyjnych. W następnej kolejności opracowano wystrój wnętrz. Inwestorom przedstawiono dwie koncepcje, a jedna z nich dość szybko skradła ich serca. Użyte materiały wykończeniowe i wyposażenie to przeciętna półka cenowa, ale w przyzwoitej jakości. Ciemne panele podłogowe w salonie były poddawane pewnym wątpliwościom: czy nie pomniejszą optycznie przestrzeni? Czy dobrze się sprawdzą w codziennym użytkowaniu? Jak się jednak okazało, w połączeniu z subtelnie popielatymi ścianami i dominującymi białymi meblami, stworzyły lekką i stonowaną kompozycję. Czerwone akcenty ożywiają pokój dzienny, a kremowe tkaniny ocieplają atmosferę. W salonie musiała się zmieścić wygodna kanapa narożnikowa i stół, który po rozłożeniu pomieści 10 osób. Na mniejsze spotkania w zupełności wystarczy ława kawowa, a w razie większej liczby gości wystarczy zamienić miejscami stół z ławą. Przestrzeń za drzwiami sprytnie ukryła szafę gospodarczą, a pozostała część ściany została przeznaczona na półki zamknięte i otwarte, szafkę RTV i komodę. Architekt wnętrz we współpracy z inwestorami zadbali o zachowanie spójności barw w całym mieszkaniu. Kremowo-beżowe akcenty pojawiły się także w kuchni, przedpokoju i łazience. W sypialni dodano do zestawienia dżinsowy niebieski, który pomaga się zrelaksować po aktywnych dniach. Ponadto znalazło się miejsce dla odważnych dodatków w głębokiej czerwieni oraz naturalnej roślinności. Ta przestrzeń o powierzchni 11 m2 miała za zadanie pogodzić duże łóżko, pojemną szafę garderobianą i kącik do pracy. Przygotowując projekt, architekt wnętrz sygnalizował, że łączenie odpoczynku z pracą w jednym pomieszczeniu nie jest najlepszym rozwiązaniem. Niestety czasem trzeba iść na kompromis. Finalnie udało się pogodzić możliwości z oczekiwaniami i zobaczyć uśmiech na twarzach Inwestorów.