Mini showroom sklepu Lampomat.pl

architekt wnętrz poznań

Mini showroom sklepu Lampomat.pl

architekt wnętrz poznań
architekt wnętrz poznań
architekt wnętrz poznań
architekt wnętrz poznań

SKLEP STACJONARNY Z CZĘŚCIĄ BIUROWĄ | GRUNWALD-POZNAŃ
PROJEKTOWANA POWIERZCHNIA 36 m2
ROK 2019


architekt wnętrz: Agnieszka Mazur
wizualizacje: Agnieszka Mazur

Gdy architekt wnętrz już na początku współpracy otrzymuje bardzo ścisłe wytyczne co do projektowanej powierzchni, zlecenie od razu nabiera innego charakteru. Staje się szczególnie wymagające, a tym samym – wyzywające! Teoretycznie, dobrze sprecyzowane oczekiwania ułatwiają zadanie, ale w praktyce… wymagają jeszcze więcej elastyczności i kreatywności od projektanta. Zwłaszcza, jeśli nie można przekroczyć założonego budżetu. Tak właśnie zaczęła się przygoda z aranżacją mini showroomu sklepu internetowego Lampomat. Cel był jasno postawiony – nowoczesny wystrój, który ciekawie wyeksponuje oprawy oświetleniowe w pierwszym punkcie stacjonarnym w Poznaniu. Nakład pracy remontowych miał zostać ograniczony do minimum, aby jak najszybciej otworzyć salon. W lokalu znajduje się również część biurowa oraz magazynowa, ale w tę ostatnią nie ingerował architekt wnętrz. W pełnym skupieniu ruszyły prace nad projektem. Podążając za ostatnimi trendami, które jednocześnie nawiązały do kolorystyki marki Inwestora, dwie ściany zostały pomalowane pięknym głębokim granatem. Nie koliduje on z białą boazerią, która musiała pozostać na swoim miejscu. Za to pięknie prezentują się na nim kinkiety, szczególnie złote i mosiężne, a ponadto wyjątkowo podkreśla soczystą zieleń roślinności. Ze względu na niewielką przestrzeń ekspozycyjną, nie umieszczano tu zbyt wielu opraw oświetleniowych, aby uniknąć wrażenia zagracenia. Zwłaszcza. że w tej części musiał znaleźć się niewielki stół, który umożliwi swobodne i wygodne rozmowy z klientami. Nie mogło zabraknąć również komody, pełniącej zarówno funkcję dekoracyjną, jak i praktyczną. Ten mebel świetnie sprawdza się do przechowywania katalogów, jak też eleganckiej prezentacji lampy stołowej. Drewniane żaluzje nawiązują do pozostałych elementów w tym wykończeniu i przyjemnie ocieplają całe wnętrze. W części biurowej architekt wnętrz, zgodnie z zaleceniem Inwestora, wykorzystał zakupione wcześniej biurka. Wiele uwagi poświęcono na przemyślenie najlepszego układu funkcjonalnego, który pozwolił pomieścić swobodnie pięć miejsc pracy. Tylna ściana nawiązuje kolorystycznie do części ekspozycyjnej. Z kolei poziomy pas zieleni pozwolił efektownie ukryć poziome rury instalacji grzewczej, a przy okazji doskonale ozdobił tę część lokalu.