Słoneczny zakątek spokoju

projektant wnętrz poznań
projektant wnętrz poznań
projektant wnętrz poznań
projektant wnętrz poznań
projektant wnętrz poznań

DOM | POZNAŃ
PROJEKTOWANA POWIERZCHNIA 15 m2
ROK 2019


architekt wnętrz: Agnieszka Mazur
wizualizacje: Agnieszka Mazur

Aromatyczna, gorąca kąpiel w pięknym otoczeniu potrafi doskonale ukoić nerwy. W dzisiejszej zabieganej codzienności taka chwila tylko dla siebie jest na wagę złota. Projektant wnętrz został poproszony o zaprojektowanie salonu łazienkowego dla dwojga, który będzie prywatnym oazą spokoju. Szczególny nacisk został położony na estetyczną funkcjonalność. Wbrew pozorom te dwie cechy da się połączyć, ale wymaga to wiele zmyślności. Przygotowując aranżację głównym drogowskazem było modernistyczne hasło „forma wynika z funkcji”. I tak usytuowanie wanny wolnostojącej daje możliwość czerpania czystej przyjemności połączonej z obcowaniem z naturalną roślinnością i światłem dziennym. Mimo sporego okna w łazience panuje intymna atmosfera. Naprzeciwko wanny projektant wnętrz ulokował miskę wc oraz bidet. Nad nimi znalazło się miejsce na eleganckie regały w zabudowie – idealne na przechowywanie świeżych ręczników. Wnęka w pomieszczeniu została wykorzystana na obszerną strefę prysznicową, oddzieloną szklaną przegrodą. Deszczownicę umieszczono na celowo wysuniętym fragmencie ścianki, a jej boki zaaranżowano na małe schowki na kosmetyki. Dzięki temu podczas korzystania z kabiny, woda nie dostaje się bezpośrednio na półki i nie osiada na kosmetykach. Projektant wnętrz przewidział również szeroki blat i umieścił na nim dwie duże umywalki o ciekawym kształcie. Pod każdą z nich umieszczono drążek na ręcznik. Ogromne lustro pozwala nie tylko swobodnie się w nim przejrzeć, ale również sprawia wrażenie jakby salon łazienkowy nie miał granic. Ponadto za dnia doświetla tę część łazienki, odbijając naturalne światło zza okna. Po bokach lustrzanej tafli znajdują się filary, w których sprytnie ukryto miejsce na przechowywanie. Fronty bez uchwytów otwierane pionowo w górę nie kolidują z umywalkami i gwarantują swobodny dostęp do wnętrza korpusów. W pomieszczeniu dominuje oszczędna kolorystyka. Białe płytki ścienne zestawiono z czernią na podłodze i dekorami z mozaiki. Fragment ściany przy wannie wykończono panelami dekoracyjnymi w pionowe przestrzenne pasy. Na dodatek projektant wnętrz uzupełnił całą kompozycję elementami karmelowego drewna.